Profesyonel Sporcuların Hayatını Kolaylaştıran Ekipmanlar

Profesyonel Sporcuların

Hayatını Kolaylaştıran Ekipmanlar

Koşmak çoğumuzu iyi ve hatta özgür hissettiren, hem kolay hem de faydalı bir aktivite. Ki bunun için bir çift ayakkabı ve içinizde heves olması kafi gibi duruyor. Tabii bu işi çok başlangıç seviyesinde düşündüğümüzde geçerli bu. İşleri biraz daha ileri götürüp daha profesyonel koşmak, maraton ya da yarı maratonları gözüne kestirenler için ise hem teknoloji dünyası hem de sportif ekipman üreticileri son yıllarda pazara oldukça inovatif ürünler sunuyorlar. Bu haftaki yazımda profesyonel koşucuların hayatını kolaylaştıran bu ürünleri bir araya getirdim. Ama öncesinde uzun yıllardır koşan denk geldikçe bazı maratonlara katılan biri olarak koşu işinde çıtayı yukarı çekmek isteyenlere bazı önerilerim olacak. Malumunuz bu Pazar günü koşulacak 38. Vodafone İstanbul Maratonu da herkesin gündeminde. Yaklaşan bu organizasyonu da dikkate alarak gelin cihazlardan önce kimi zaman hayat kurtarıcı kimi zaman performans artırıcı bazı püf noktalarına ve bunları uygulamada işinize yarayacak ekipman tiplerine bakalım.


Stratejinizi test edin
Bir yarışa hazırlanmak oldukça yorucu bir süreç özellikle de bir hedefiniz varsa. Akıllı ayakkabı tabanları gibi aksesuarlar yarış stratejiniz için hedef koymanızda ve bu hedefe ne kadar yaklaştığınızı gerçek zamanlı olarak test etmenizde size yardımcı oluyor. Akıllı telefon uygulamasına bağlı olarak çalışan ayakkabı tabanında yer alan sensörler tüm koşunuz boyunca sizi izliyor ve koşu stilinizi de analiz ediyor.


Her şeyi takip edin
Koşarken zaman içerisinde performans artışı beklenen ve arzu edilen bir durum. Buna daha hızlı erişmek için ise ölçümleme şart. Şık ve kullanımı kolay bir fitness bandı ile her hareketinizi takip etmeniz mümkün. Aktivite izleyicileri ile ise adım sayısını, harcanan kaloriyi, kat edilen mesafeyi ve başarılan hedefi takip edebilirsiniz. Bu cihazların bazı modelleri aynı zamanda acil durum cihazı olarak çalışır ve acil durumlarda size yardım eder. Buna ek olarak cihaz sıvı alımı ve varsa ilaçlarınız için de hatırlatma yapar. Son olarak sosyal medyadan gelen arama, email ve mesaj bildirimlerini gösterir.
UV ışınlarından korunun 
Ozon tabakasının incelmesiyle birlikte güneş ışınları gittikçe daha tehlikeli hale gelmeye başladı. Ve bir de siz gün ışığında koşmayı seven biriyseniz güneş ışınlarının ne seviyede etki ettiğini bilmek çok faydalı olacaktır. Bunun için fitness bandı şekilde tasarlanan taşınabilir UV sensörleri var. Buna ek olarak bazı cihazlarda GPS ve kalp atışı monitörü de yer alıyor.
Su içmeyi unutmayın
Bazı insanlar koşu sırasında su içmeyi unutur. Bu nedenle akıllı su kupaları bu kişiler için oldukça yararlı. Akllı su kupaları LCD ekranı üzerinde hava durumu, saat, takvim ve sıvı alımı hatırlatıcısı bulundurur. Hatırlatıcıyı su içme hedefinize ve istediğiniz sıklığa göre ayarlayabilirsiniz. Bunun dışında kupa sizi su sıcaklığı konusunda ve uzun süredir kullanılmadığı durumlarda bayatlamış olabileceği ile ilgili uyarır.
Kalp sağlığınızı koruyun 
Kalp mönitörü ister yeni başlayan isterse profesyonel olsun tüm koşucular için önem taşır. Kalp atım hızınız kendinizi ne kadar yorduğunuzun bir göstergesidir. Sıcak havalarda kalp ritminiz kışa göre daha yüksek olur. Kalp ritminiz yükseldiğinzde bu vücut sıcaklığınızın da artmasına neden olur ve daha hızlı susarsınız. Bu cihazlar sayesinde kalp ritminizi izleyebilir ve gereken önlemleri alabilirsiniz.
Gelin şimdi de özellikleri ile profesyonel koşucuların vazgeçemeyeceği teknolojik ürünlere bir bakalım;


Shft
Güç ve koşu verimi ölçümü için en iyi ürünlerden biri olan Shft ayakkabınızda ya da tişörtünüzün göğüs bölgesinde kullanabileceğiniz bir çip. Cihaz topladığı geniş data sayesinde adım ve güç kullanımını karşılaştırarak verimliliği arttırmak için optimum aralığı belirliyor ve bu seviyeye nasıl ulaşacağınız hakkında sizi yönlendirir. Bir bütün halinde çalışan sisteme tamamen güvenebilir ve yönlendirmelerini izleyebilirsiniz. Eleştirilen yanı ise yönlendirmelerin oldukça keskin şekilde belirlenmiş olmasu. Örneğin zemin temas süreniz 280 ile 295 milisaniye arasında olmalıdır gibi.

Garmin Forerunner 630
Koşucular için piyasadaki en iyi aktivite saatlerinden olan Garmin Forerunner 630 frekans ve zemin temas süresi ölçümü için kullanılıyor. Dokunmatik ekran navigasyonu koşarken kullanacak kolaylıkta ve kişiselleştirilebilir. Eleştirilen yanı ise adım dengesizliklerinin nasıl geliştirileceği konusunda bilgi sağlamaması.

Altra IQ
Ayakkabınızın orta tabana yerleştirilen bu sensörler telefonunuza veri iletimi sağlıyor ve her bir ayağın basma alanı ve darbe oranını kaydediyor. Uygulama dizlerinizi birazcık bükmeniz gerekli gibi basit ve gerçek zamanlı direktiflerle sizi yönlendiriyor. IQ 3 farklı arazi yapısında yere basma zaman yüzdelerini raporla, asimetri ve yorgunluk nedeniyle oluşan değişiklikleri gösteriyor. Olumsuz yanı ise tek bir ayakkabı modeli ile sınırlı olması.

Stryd Pioneer Power Meter
Bir göğüs kayış monitörü olan bu cihaz telefon ya da saatinizle bağlantı kuruyor ve güç limitinizi ne kadar zorladığınızı gösteriyor. Nasıl gelişeceğinizi göstermekten ziyade Stryd bir değişimin iyi sonuç verip veremeyeceğini size söylüyor. Öte yandan sistem şimdilik form sorunlarını tespit edemiyor.

Stridalyzer
Telefonunuzla iletişim kurabilen akılllı bir tabanlık olan Stridalyzer, gerçek zamanlı ısınma haritaları ile cücudunuzun hangi bölgesinin daha fazla yorulduğunu ve sakatlığa yatkın olduğunu gösterir, gelişmeniz ve egzersizler için rehberlik yapar. Bu cihaz ile online veri grafiklerinin yorumlanması zor olabilir.

Sensoria Fitness Sock
Akıllı telefonunuza veri gönderen akıllı bir çorap olan Sensoria bunu basınç hassasiyeti temel prensibi ile gerçekleştiriyor. Bu inovatif ürün ile ahenk ve adım için hedef belirleyebilir ve istediğiniz geribildirimin ne sıklıkta yapılacağına siz karar verebilirsiniz. Eleştirilen yanı ise çorap ve ayak bileğindeki bileklik size ağır gelebilir.

*

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski